Als Je Me Echt Zou Kennen is de naam van het televisieprogramma dat in het voorjaar van 2016 is uitgezonden op RTL4. Vele van jullie kennen het eerdere programma van de KRO ‘Over De Streep’. Als je me echt zou kennen is hiermee vergelijkbaar daar het uitgaat van dezelfde Challenge Day principes. Dit programma is echter voor volwassenen en kun je vergelijken met de Be The Change workshop, ‘Over De Streep’ is het Challenge Day programma voor jongeren/scholen.

Kijk hier Als Je Me Echt Zou Kennen terug!

De tv-serie wordt gepresenteerd door Angela Schijf. De leaders in het programma zijn naast Rich en Yvonne, Jon en Jenn en Pam en Vinnie (allen Challenge Day leaders uit de USA).

Dit is een open brief van oprichters Rich en Yvonne Dutra-St.John (Challenge Day en Be The Change organisaties) over deze serie.
AJMEZK RY

We schrijven deze brief om te vieren dat we als organisatie een bijzondere kans hebben gekregen. We hebben net 8 afleveringen gefilmd van een nieuwe televisieserie getiteld: “Als je me echt zou kennen” waarin volwassenen deelnemen aan een Be The Change workshop. De afleveringen beginnen op 2 maart en zullen elke dinsdag om 21.30 uur te zien zijn op RTL4.

TV serie
In elke aflevering zit weer een andere groep dappere individuen vanuit allerlei verschillende hoeken van de maatschappij. Zoals: ouders, ziekenhuispersoneel, leraren, (ex-)verslaafden, ouderen, sporters, chauffeurs en daklozen. Deze verschillende groepen zullen allemaal hun harten naar elkaar openen. Door zich kwetsbaar op te stellen, hun harten naar elkaar te openen en hun bereidwilligheid om een ander te vertrouwen laten alle deelnemers van elke aflevering steeds zien wat we al wisten als kind: we zijn 1 grote familie.

In de meer dan 30 jaar waarin we verschillende workshops aan mensen hebben gegeven hebben we al eens de eer gehad om in tv documentaires en series te laten zien hoe we met jongeren werken.
Met deze 8 afleveringen van: “Als Je Me Echt Zou Kennen” zijn we echt heel blij en we zijn enthousiast dat we ons werk met volwassenen nu met de wereld kunnen delen.

Volg ons en andere BTC leaders, terwijl we alle verschillende individuen begeleiden en steunen, die onze “Be The Change” uitdaging zijn aangegaan. Kijk mee, hoe we de verschillende groepen volwassenen naar elkaar toe zien groeien op een manier, die door velen als fantastisch en “life changing” werd ervaren.

Als je ons echt zou kennen, dan zou je weten dat het een enorme stap voor ons was om alles te laten filmen. Daarmee stelden we niet alleen onszelf, maar ook de deelnemers heel erg kwetsbaar op. Er zijn namelijk zoveel onbekende factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je je emotionele groei en kwetsbaarheid laat zien in een tv programma. We zijn echt heel erg dankbaar voor de professionaliteit en het begrip, dat is getoond door Jessica Villerius en haar team van Posh Producties. Ze hebben er voor gezorgd dat iedereen die mee heeft gewerkt, de uiteindelijke aflevering van tevoren mocht zien en mocht aangeven of het oké voor ze was om het op die manier uit te zenden. Iedereen is uiteindelijk heel blij en trots op het eindresultaat.

Hoewel we nog niet precies weten hoe de kijkers op de shows gaan reageren, weten we wel dat iedere aflevering op een goede manier weergeeft hoe een workshop van “Be The Change” een impact heeft op het echte leven van de deelnemers.

Anger Work
In deze serie afleveringen zullen veel bekende activiteiten voorbij komen uit zowel de Be The Change, de Living The Change als de Relatie Workshops zoals: Als Je Me Echt Zou Kennen, Over de Streep en de Comfort Zone Box. Andere activiteiten zullen nieuw en spannend zijn.
Eén van die activiteiten houdt in dat we mensen op een veilige en effectieve manier leren om van hun opgekropte woede af te komen.
Het is een bewezen feit dat opgekropte woede uiteindelijk kan leiden tot woede uitbarstingen, geweld, vernieling, spanning in relaties en zelfs verschillende vormen van mishandeling kan veroorzaken. Dit zijn slechts enkele negatieve consequenties die mensen kunnen ervaren als ze hun woede niet op een veilige manier kwijt kunnen. Voor de personen zelf kan de woede die niet weg kan en naar binnen keert zelfs leiden tot ziekte, zelfpijniging, depressies en soms zelfs zelfmoord.
Waarom praten we over woede? Omdat we begrijpen dat bij het zien van deze activiteit op tv, zonder te weten waar het over gaat en waarom het gebeurt, het best wel confronterend over kan komen of zelfs als angstig kan worden ervaren. Iedereen heeft er andere associaties bij en we respecteren deze uiteraard. Bij sommigen komt het door trauma’s uit het verleden, angst voor harde geluiden, of doordat ze zich niet veilig voelen. We willen iedereen op het hart drukken, dat we alles wat we hebben gedaan, alleen hebben gedaan met de uitdrukkelijke toestemming van de deelnemers en in een volledig veilige omgeving met begrip, liefde en eerbied voor diegene, die bereid zijn geweest om deze negatieve gevoelens door ons te laten helen.
Wij geloven, dat alles verholpen kan worden met genoeg liefde.
Dus, terwijl onze technieken soms als omstreden zullen worden gezien, is het angerwork wat we zowel persoonlijk als professioneel hebben uitgevoerd de meest krachtige tool om mensen te helen en te veranderen. In ons boek: “Be the Hero You’ve Been Waiting For,” hebben we er zelfs een heel hoofdstuk aan gewijd.
Deelnemers aan onze workshops zeggen vaak, dat de oefening voor het loslaten van die woede voor hen het meeste indruk heeft gemaakt omdat het hun leven heeft veranderd en ze voelen zich bevrijd. Velen attenderen hun familie en vrienden ook op onze workshop naar aanleiding van deze veilige manier van het loslaten van onderdrukte woede.
Alhoewel de technieken die we gebruiken simpel en makkelijk te herhalen zijn, is het creëren van een veilige omgeving en het aanwezig zijn van een vakbekwaam persoon die iedereen vertrouwd van wezenlijk belang voor het helen. We raden mensen dus niet aan om dit ongetraind te gaan doen.

Behalve het angerwork, zitten er ook een aantal andere activiteiten in de afleveringen. Zeker ook een aantal luchtige onderdelen, die leuk en speels zijn. Als één of meerdere van deze activiteiten jou aanspreken, dan nodigen we je van harte uit om deel te nemen aan één van onze volgende workshops, zodat je het zelf kan ervaren.

We zijn erg enthousiast over de afleveringen en de kans die we daar als organisatie mee krijgen om meer mensen op de wereld te bereiken. We hopen dat je geïnspireerd zal raken en naar je eigen leven zal durven kijken en dan samen met ons een stap te willen maken naar de Held die in je schuilt.

We zijn vereerd dat we de kans hebben gekregen om mensen te helpen.

Rich & Yvonne