In 2010 zagen Erik Smithuis en Willem Dijksterhuis de eerste uitzending van Over De Streep. Onder de indruk reisden zij naar Amerika om meer te weten te komen over dit succesvolle concept.

Tijdens hun persoonlijke deelname aan een Challenge Day, september 2010, ontmoetten ze de oprichters van de Challenge Day en Be The Change organisatie Rich & Yvonne Dutra-St.John. Ze vertelden hen dat ze al sinds 1987 bezig waren met Challenge Days op scholen en Be The Change workshops voor volwassenen.

Een deelname aan een Be The Change workshop in november 2010 volgde. Hierdoor werden Erik en Willem verder geïnspireerd door het bijzondere gedachtegoed van deze organisatie. Niet lang daarna stelden Rich & Yvonne voor om in Nederland te onderzoeken welke mogelijkheden er voor Be The Change zouden kunnen zijn.

In mei 2011 zijn Rich & Yvonne naar Nederland gekomen en is de eerste Be The Change workshop buiten Amerika en Canada georganiseerd.
Dit was een groot succes, niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor Rich & Yvonne die duidelijk onder de indruk waren van Nederland en de deelnemers. Nadien hebben we sinds 2011 vele workshops gehost in Nederland. De reacties van de Nederlandse deelnemers zijn mooi en de ideeën, dromen en plannen, die in samenwerking met Rich & Yvonne op organische wijze ontstaan, zijn dynamisch en indrukwekkend te noemen.

In april 2015 werd het coördinatorschap voor Nederland overgedragen aan David Borman en Diana Plantinga. Inhoudelijk is de succesformule van de Be The Change en het vervolg daarop, Living The Change, workshops onveranderd. De workshops vinden nog steeds plaats onder auspiciën van Challenge Day USA.

We hopen dat we nog veel mensen in Nederland kunnen laten ervaren wat het is om aan een workshop van Rich en Yvonne Dutra St. John mee te doen. En daarna, in de woorden van Ghandi, te merken hoe je de verandering in de wereld kan zijn die je wenst te zien.
David Borman, Diana Plantinga

Coördinatoren BTC Nederland

Challenge Day en Be The Change oprichters Rich en Yvonne Dutra-St.John met de coördinatoren van BTC Nederland David Borman en Diana Plantinga.